czwartek, 25 lipca 2013

Kwitnące lato. Konkurs.



Sałatka.
Bób. Mięta. Maliny.

150 g bobu
gałązka mięty
garść malin
garść ziaren słonecznika
mały kawałek świeżego koziego sera
kilka kwiatów oregano
dwie łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka octu jabłkowego
szczypta soli
odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Bób gotuję w lekko osolonej wodzie. Ciepły bób obieram z łupinek.
Dodaję doń olej rzepakowy, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Mieszam.
Po chwili dodaję porwane listki mięty, maliny, uprażone ziarna słonecznika i pokruszony kozi ser.
Rozcieram w dłoniach kwiaty oregano i posypuję nimi sałatkę.


Sałatka jest jak kwitnące lato.

Cieszy oczy kolorami.
Zielenią bobu i mięty.
Czerwienią malin.
Bielą świeżego koziego sera.
Fiołkiem kwiatów oregano.

Proste składniki łączy w piękną dopełniającą się całość.
Orzechowy bób.
Orzeźwiająca mięta.
Delikatna słodycz malin.
Słoność koziego sera.
Aromatyczne, pachnące letnią łąką, kwiaty oregano.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz